<% @language="vbscript" %> Alex dagbok

December 2002
            1
2 3 4 5 6 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Söndag 1/12

Upp

Highlights: Idag fyller gammelmorfar 79 år - GRATTIS! Många kramar från hela familjen. Tågupplevelse på NK.

ALEX: Eftersom det är söndag så har mamma sovmorgon men inte gör det nå't. Då busar vi och terroriserar pappa istället! Mellan alla busigheter tittade vi på lite tecknat och spelade dator.
Efter lunch hoppade vi alla i bilen och drog till city - det är ju Skyltsöndag! Kollade in julskyltningen på NK. Spännande, de hade en jättestor tomtegubbe som grejade med lite av varje. Promenerade runt lite och hamnade i Kungsan (Kungsträdgården för de som inte är 08:or! :-) ) Där for människor omkring lite hur som helst. Kanske rätt vanligt på detta stället? Men det visade sig att vi kommit till en skridskobana. Kul! Och mitt i allt ihop körde ismaskinen fram! Snäll var chauffören, han lät mig provsitta den. WOW! Trots att jag fick prova tuta så tordes jag inte. Däremot kollade jag in noga hur han körde runt för att spola hela isen.

ALVIN: Vi började dra oss tillbaka till NK för ute drog det KALLT... brrrr... Väl inne i butiken fick Alex och pappa syn på två superfina tågbanor! Pappa förklarade att det var Märklintåg. Brorsan blev eld och lågor. Sprollaroll! Bara han får ett, får ni kalla det vad vi vill. Tomten var också där. Man fick sätta sig i hans knä och prata med honom men det fick va´ Alex hade fullt upp med tågen och jag brydde mig inte heller eftersom jag just fått syn på en stor stentrapp. Den skulle bestigas!
När det var dags att dra vidare kunde varken jag eller storebror slita oss därifrån! Men det var bara att hänga med. Alex hoppas verkligen att tomten ska komma med ett sånt tåg till honom på julafton! Undrar om det löns att önska sig en stor trapp...? Snälla rara tomten...?!

Gick runt på en massa våningar innan vi satte oss och tog en mumsig fika med frukt, bullar och festis. Mamma och pappa envisas dock med äckligt kaffe. Jag och storebror konstaterar att NK är en stor butik som vi gärna skulle vilja springa fritt omkring i! Efter fikarasten spanade vi in källarplanet innan vi åkte hem.

1201_1.jpg (26162 byte)

1/12 - 20:00
ALEX: Efter en massa god middag och en hel del bus plockade mamma fram en ljusslinga ur garderoben. Nu skulle vi pynta balkongen! Men jag och Alvin ville först leka med den. Det var jättekul!
Visst är den läcker!

Somnade lyckliga och trötta efter en spännande dag.

Måndag 2/12 - Fredag 6/12

Upp

Highlights: Elin bjöd på 3-års kalas! Jippi!

ALEX: Elin fyllde 3 år på tisdag och hade ställt till med kalas. Superkul med en massa bus. Det var det glada gamla gänget som bjudits in. Förutom jag och Elin så var där Elliot och Saga. Elins storebror Anton triggade oss med en massa tokigheter och lillebror hade fått komma med på ett hörn. Snällt att han fick vara med trots avsaknad av inbjudan men pappa var tvungen att jobba över lite.

Åh, som vi busade! Vi stängde in oss på Antons rum och tittade på lite TV men mest skrattade vi så vi kiknade! .."

3/13 - 18:25
Efter all presentöppning fick vi kakor till 1000 och två olika mumsiga tårtor att välja på. Smaskens! Men först sjöng vi "Ja, må hon leva.

3/12 - 19:49
En stund innan vi skulle gå hem kom pappa över, det nyfikna lilla trollet! Han hade avslutat jobbet och var antagligen kaffesugen. Han och Stefan, Elins pappa slog sig ner i soffan och pratade strunt. Vi barn fick en massa godispåsar som vi kastade oss över.

ALVIN: Håller med storebror fullständigt! Det är jättekul med kalas. Borde få gå på kalas varje vecka!
I övrigt var det en vanligt dagisvecka där vi är tröttas på måndagar och torsdagar. Sångsamlingen på fredagar är rolig, liksom fredags-busmyset på eftermiddagen.

Lördag 7/12

Upp

Idag fyller pappa 38 år och morfar 55 år! GRATTIS på er båda och massor med kramar och pussar från oss!

ALVIN: Uppvaktade pappa med present på sängkanten (en ny morgonrock i fleece). Resterade paket fick han öppna senare på eftermiddagen när vi dukat fram kaffe och tårta. Han har faktiskt varit så snäll att han får presenter.

7/12 - 11:30
Medan pappa sov (innan vi uppvaktade honom) busade jag och storebror runt i hans säng. För där hade mamma lagt alla ballonger som suttit kvar i taket sedan Alex 3-årskalas. Vad kul det var! Som ni kan se så syns bara jag och Alex ena ben, som sticker upp bland alla ballongerna. Åh som de flög - åt alla håll!

7/12 - 15:44
ALEX: När pappa kravlat sig upp och vi käkat lunch, å Alvin sovit och vi varit ute en vända var det dags att duka fram tårtan. Mamma hade bakat goda chokladkakor och tårta. Jag och lillebror myser i mammas famn en stund. Skönt att gossa och kura lite mellan busigheterna.

7/12 - 15:58
Se vilka fina blommor pappa fick av farmor och farfar! Å, gott luktade de också!

 

Söndag 8/12

Upp

ALEX: Idag blev det en vanlig söndagsförmiddag utan kalas. Mamma hade sovmorgon och vi försökte ta knäcken på pappa! Men han är vildare än vi när han sätter den sidan till, vilket han gör rätt ofta!

Jag och lillebror spelade dataspel och pusslade och tittade på tecknad film medan mamma och pappa grejade med julklappar och annat trivialt pyssel.

8/12 - 17:13
På kvällen tog hela familjen en efterlängtad promenad runt på området. Men det var KAAALLLLT! Jag cyklade runt gården ett par varv innan vi gick iväg. Alvin fick åka vagn. Turen blev inte så lång för det blåste nästan genom märg och ben. Detta märkte vi inget av inne på gården.

8/12 - 17:13
Innan vi gick in lekte vi i sandlådan en stund men det var inte så kul egentligen efter som sanden var fastfrusen! Inte fanns det någon snö att leka med heller! Suck!

8/12 - Mest hela dagen!
ALVIN: Visst har pappa gjort ett fint kollaschj på mig och storebror. Det är bilderna som blev "över" från fotograferings hysterin inför skapandet av årets julkort. Mamma och pappa hade det i alla fall inte allt för lätt. De fick inte en enda bild på oss när vi var glada samtidigt. Men som pappa säger... Det finns ju Photo Shop!

Det värsta som hände var att kameran gick sönder. Jag tror helt enkelt att den gav upp efter det att mamma och pappa försökt fota oss. Nu blir det inga flera bilder förrän kameran kommer tillbaka från verkstaden nån gång i januari.

Måndag 9/12 - Fredag 13/12

Upp

Highlights: Denna vecka har varit super. Först bjöds vi in till Elliots 3-års kalas på tisdagkväll och på fredag var det luciatåg på dagis! Tjoho! Alvin var till BVC under onsdagen för sin 1½-års kontroll.

BIG "lowdark" (motsats till highlight!): Vår digitalkamera pajade tyvärr i söndags så vi måste lämna in den på reparation. Därför saknas det bilder från Elliots kalas och från vårt luciatåg. Men luciatåget är filmat så rörliga bilder finns... Sorry!

ALEX: Skippar det gamla vanliga med trött måndag, mamma och pappas irrationella julstress osv. Utan berättar istället om Elliots roliga superduper kalas! Efter att han slitit upp presentpapperet började mamma och Mia, Elliots mamma att leka med hans present! De stoppade in en massa pinnar i några små hål och hällde sedan över en massa bin i kulan ovanpå pinnarna... Nåja, vi vettiga människor stojade och stimmade med Elliots leksaker och Emmas grejer. Emma är Elliots söta och busiga storasyrra. Efter en stunds sjöslag var det dags för fika. Kakor, glass, tårta, saft med mera i massor. Yummie! Efter denna sockerchock höjde vi tempot ytterligare! Sedan for vi 3-åringar ("järngänget" jag, Elin, Saga och Elliot) in i Emmas rum och klättrade upp i hennes säng som är uppe vid taket. Wow! Jag blev alldeles imponerad. Pratade om hennes säng i flera dagar efteråt. En sådan skulle vara kul att ha.
Efter allt bus försökte de vuxna lugna ner oss genom att ordna en fiskdamm. Ojoj! De hade en riktig fiskdamm med en massa fiskar utanpå. Och en massa godis med en rolig blåstuta fick vi. Efter en stund var det dags att gå hem. Vi ska ju på dagis imorgon igen så inget utrymme för nattsudd finns. Men det var rätt skönt att komma hem och få ta det lugnt och ta på sig pyjamasen, få välling och mysa. Natti-natti.... zzz... zzz...

ALVIN: På onsdag åkte mamma och Alex till dagis. Jag och pappa fick stanna hemma. När mamma passerade på väg till jobbet plockade hon upp oss. Vi skulle till BVC för jag var kallad till min 1½-års kontroll. Vi dumpade mamma på Vattenfall och for till BVC. Där har de en del roliga leksaker. När det var dags för mig att träffa sköterskan försökte jag briljera med min intelligens och visa hur duktig jag är.
Pappa tog av mig kläderna och det var dags för vägning och mätning. Jag var tydligen tillräckligt tung och lång för syster klagade inte på pappa. Däremot ställde hon en massa frågor till honom som han kallsvettigt försökte besvara trovärdigt! Han har ju inte riktigt samma koll på mig som mamma har men han klarade sig bra. Fick dock en liten påbackning om att han och mamma borde lära mig var näsan, ögonen, öronen och munnen m.m. sitter! Egentligen vet jag men jag blev väl bara lite blyg?

ALEX: Så var det dags för veckans stora utmaning: Luciatåg på dagis! Tro't eller ej men vi var på dagis kl. 07:15!!! Det vill inte säga lite för att vara oss! Både jag och lillebror ville vara tomtar så mamma fixade oss i ordning när vi kom till dagis. Vi var egentligen klara men hon flyttade tomtetröjan utan på jackan/overallen istället. Det blev mycket finare så. Alvin så ut som en Michelingubbe! Nu var det snart dags för eldprovet! Vi har övat på sångerna varje dag den sista veckan och då utomhus för att vi skulle veta exakt hur vi skulle göra när det var uppträdande.

Alla föräldrarna stod ute på gården med kamerorna i högsta hugg. Åh, så stolta de blev när vi kom ut i ett fin samlat tåg skönsjungande luciasången. Ställde upp oss framför ingången och brände av vår repertuoar som vi övat in med rörelser och allt. Alla mammor och pappor var stolta som tuppar! De tyckte att vi var så duktiga så, allihopa! Efter luciatåget var det lucia fika med frukostfralla, lussebullar och peppisar. Roligt och mysigt att fika så där med alla föräldrar. Lite trist när dom skulle åka till jobbet men ändå hade jag och lillebror knappt tid att säga hejdå. Alvin blev faktiskt jätteledsen för mamma lämnade över honom till fröken Marita mitt i blöjbytet och det gillade han inte! Förändringsmotsträvig som han ibland kan vara.

Efter dagis blev det en lugn kväll med god mat och så kollade vi på filmen från morgonens luciatåg. Kul! Vi var sååå söta sååå!

Lördag 14/12

Upp

Idag gratulerar vi vår tremänning Ellen. Hon fyller 4 år - GRATTIS! Pussar å kramar. Snart kommer vi och hälsar på.

Normala lördagar har pappa sin sovmorgon men idag hade mamma fått för sig att hon skulle försöka bli fin i håret så hon for till frissan! Men inte gjorde det nåt! Pappa kan vara så busig han... For ut och lekte en stund. Skönt med lite frisk luft ibland. När mamma kom hem satt vi inne och käkade lunch. Vi var hungriga som små vargar. Mamma blev jättefin i håret. :-)

Efter att lillebror och jag tagit vår middagslur förflöt lördags aftonen med lagom stoj och stim. Kvällen var lugn och mysig med lite springa-runt-köket-bus och massor med lördagsgodis!

Söndag 15/12

Upp

Idag försökte pappa återhämta den sovmorgon han missade igår! Han snarkade så väggarna skakade!!! Vi andra käkade frukost och tittade på barnprogram. Sedan busar vi med mamma en stund.

När pappa vaknat och kvicknat till och fått lite frukost (åtminstone kaffe) i magen tar vi en tur med bilen. Vi åker och hälsar på faster och farbror och kusin Michael. Vi ska ju åka till norrland och fira jul så då tänkte vi passa på och hälsa på familjen Rydeberg eftersom det kommer att dröja till nästa år innan vi ser dem nästa gång!

Michael har en massa roliga leksaker som hans pappa sparat sedan han var liten grabb. Michael ser faktiskt lite skräckslagen ut när han ser vår framfart och hör vår ljudnivå. Han är ju bara van att vara själv och inte behöva överrösta en lillebror eller dagiskompisar. Han vänjer sig nog när han börjar på dagis i februari! Hihi!

På kvällen blir det lite pussel-pyssel och lek med tågbanan innan vi kryper till kojs som trötta små hjältar.

Måndag 16/12 - Fredag 20/12

Upp

Highlights: Mammas kusin Sandra och hennes Andreas fick en son 17/12 - GRATTIS! Välkommen till denna smågalna släkt! :-)

ALEX: Denna vecka börjar som alla andra veckor med en tung måndag. Jag och lillebror tycker att det är så kul att träffa alla dagiskompisarna igen att vi busar hela dagen och är alldeles slutkörda när mamma och pappa kommer och hämtar oss på aftonen. 

victor.jpg (152162 byte)

På tisdagen föddes vår 5:e tremänning! Han vägde 4.590 gr och var 54 cm lång. Ingen liten fågelunge precis men alldeles goosig i alla fall säger mamma.

Nu är ju det vackra namnen Alex och Alvin upptagna så han får försöka hitta något annat fint namn trots att det kan bli svårt! Tihi! Mamma går mest omkring och småler för hon vet att hon får pussa å krama bebisen när vi kommer upp till norrland. Pappa ser smått illamående ut, han bävar för att mamma vill skaffa flera bebisar. Pappa tycker nog att det räcker med oss... Undrar vad han menar med detta?

Efter dagis på tisdagen följde jag Martin hem. Åh, som vi busade! Vi skulle ju inte träffas förrän om 3 veckor och detta försökte vi verkligen ta ikapp! Det var jättekul och Martin har så många roliga leksaker och en ibland jobbig storasyrra. Men Hannah är snäll hon med, liksom hela Martins familj. Hade inte det minsta tid att fara hem när pappa kom och hämtade mig. Men det var som att "bita i gräset"! När jag kom hem var Sophia och Benji å hälsade på. Sophia skulle vattna våra blommor medan vi är borta. Snällt av henne tycker jag.

ALVIN: Mamma och pappa for omkring och packade väskor som skållade råttor! Idag skulle vi åka till norrland. Där ska vi fira jul och nyår! Det är alltid spännande att åka iväg för när man är så liten som jag och storebror så kommer man inte ihåg hur lång en sådan här resa i själva verket är! Det var en låååååååååång bilresa!! Suck! Pust och stön! Jag och Alex var jätteduktiga och snälla men nog tröttnade vi ibland. För att inte tala om att få "träsmak"! När vi kommit halvvägs, då var vi i Sundsvall och där är det kuligt. Där brukar vi alltid stanna och käka på McDonalds!
Jag och storebror fick ha bollhavet alldeles för oss själva! Och det var första gången jag satt i bollhavet. Fick en smärre chock när mamma satte ner mej. Kunde inte fatta min enorma lycka med så många bollar. Efter några sekunder hade jag återhämtat mig och började leka för fulla skaft! Kastade bollarna ut genom öppningen så de andra matgästerna roades åt att mamma försökte fånga mina stenhårda kast och plocka upp de som hon missade. Jag hade superkul!

ALEX: Åh, som vi busade! Under tiden ringde mamma till mormor. Mormor visste inte att vi skulle åka upp idag utan hon trodde imorgon eller på fredag. Vilken glad överraskning hon fick när mamma berättade att vi redan var i Sundsvall! Efter mat och mycket bus drog färden vidare med två små trötta sjörövare. Jag och lillebror somnade efter en stund och vi sov så gott så när vi kom fram till mormor. Klockan var då precis midnatt. Skönt att det inte blev senare än så. Vaknade till lite och sade några få ord till mormor och kramade henne innan vi snabbt somnade om med rena blöjor och sköna pyjamaser.
Efter en kopp te somnade pappa innan han fått huvudet på kudden! Vilket är helt förståeligt efter att han kört HELA vägen upp till norrland. 82 mil.... Det dröjde inte länge förrän hela huset föll till ro och alla sov som små grisar!

När vi vaknade på torsdagen var vi pigga och glada små barn. Mormor strålade som en sol! Hon kunde nog inte riktigt fatta att vi äntligen var där! Fick mormor bestämma skulle vi gärna få flytta hem till henne. Dock tyckte hon att jag och lillebror var ena riktiga 7-sovare! Men inte är vi så morronpigga som mormor inte! Oj vad snö det var ute! Mamma och pappa försökte få oss att tro att detta var lite snö men inte är vi såå lättlurade inte! Hmpf!

ALVIN: Vi tog en tur med bilen in till Norsjö centrum och kollade läget i denna "metropol"... host...host. Handlade lite smått och gott som blöjor till mig och storebror, julklappar ett måste liksom godis i massor. Hälsade på morfar och Viveka. Det var ju så länge sedan vi såg dem. Morfar tittar förbi ibland men Viveka har vi inte träffat sedan i somras. De passade på att uppvakta Alex på hans födelsedag i efterskott. Han fick en jättefin tågbana med tunnel och ett batteridrivet lok. Oj, vad vi lekte. [Benny - Filmsnutt?] Fortsatte den ystra tågleken när vi kom hem (trots att klockan var mycket) men det visade sig att tåget pajade! Åh, vad trist! Pappa skyndade sig att tala om för morfar att han inte skulle köpa presenter/julklappar för han har så otur med sina inköp. Ifjol saknades ratten på den snowracer jag fick i julklapp... 

Lördag 21/12

Upp

Ännu ett födelsedagsbarn: Mammas morbror Peder fyller 45 år idag - GRATTIS!

ALEX: Dagen till ära var det mulet och ett lätt snöfall. Vi bestämde oss för att prova julklappslyckan i Skellefteå. Mamma och mormor var åkrädd hela vägen dit! Det var hur mycket snörök som helst. Läskigt var det!

Jag och lillebror var väl rätt snälla och ibland småbusiga. Fick varmkorv till mellis och sedan åt vi lunch på McDonalds. Precis bredvid bollhavet! Kul! Jag följde med pappa och julhandlade. Alvin fick gå med mormor och mamma. De hittade några julklappar och sånt så tillslut fick vi åka hem. Tyvärr var det lika mycket snörök om inte mer. Mamma och mormor kunde inte andas normalt förrän vi kommit hem. Pappa är lugn som en filbunke trots att de tyckte han körde för fort!

ALVIN: Efter en god middag åkte vi till morfar och hälsade på. De kan vara busiga de! Ojoj! Somnade trötta efter en händelserik dag.

Söndag 22/12

Upp

ALEX: Lugn dag med lite stjärtlapps-race nerför mormors väg. Jag vann! Pappa höll sig inne för att passa på lillebror som sussade. Jag och mamma roade oss kungligt! För att det skulle gå riktigt fort nerför vägen/backen skottade mamma den. WOW! Svisch! Tjoho! Detta måste vi göra flera gånger!

På kvällen var vi bjudna till vår tremänningar Emilia (2½ år) & Gabriel (3½ mån) på middag. Eller det var ju deras mamma Camilla som bjudit oss. Kul! Det var jättegod mat och väldigt trevligt. Jag och Emilia har alltid så roligt tillsammans när vi leker. Inte blir det sämre av att hon har så många och roliga leksaker. Det är ju det jag alltid har sagt: "Jättekul att hälsa på andra barn för då får jag leka med några andra leksaker som blir helt nya för mig"!

ALVIN: Alex och Emilia busade till 1000! Gabriel är ju så liten ännu att han bara får sitta och titta på när vi leker. Men för det mesta så är han lite tråkig och sover. Jag tog det lite lugnare än brorsan och kollade in alla spännande leksaker och ormarna Emilias mamma och pappa har i en jättestor glaslåda. Alex testkörde Emilias stora fina traktor med släp. Vi vill gärna ha en sådan traktor vi med! Hör du det tomten?! Efter all den goda maten, kaffet med glass och mumsig chokladtårta så kunde pappa inte sitta stilla längre utan busade med oss barn ända tills mamma sa att han måste lugna ner sig innan han vält julgranen eller kört slut på oss småttingar! Men det var ingen som riktigt lyssnade... vi hade ju så kul!

Somnade i bilen på vägen hem till mormor trots att det bara tar 5-7 min att köra!

Måndag 23/12

Upp

Idag säger vi grattis till 2 stycken Åsor! Mammas moster Åsa fyller 38 år - GRATTIS! Och mammas plastsyster Åsa fyller 34 år - GRATTIS! Många grattiskramar till er!

ALEX & ALVIN: En tur in till centrum och shoppade några fler julklappar. Sedan hälsade vi på mammas moster Åsa och uppvaktade henne. Där fick vi goda kakor i massor och mumsig tårta. Dessutom fick vi träffa släktens senaste tillskott. Sandra och Andreas lilla gosse som bajsade så det small direkt mamma tog i honom! Men mamma fortsatte sitt gosande med honom sedan han blivit ren i rumpan. Vi busade med hunden Buster och kastade hans favoritboll som han hämtade... och vi kastade å han hämtade...

När vi kom hem till mormor dröjde det inte länge innan vi fick god middag. Sedan lekte jag och Alvin med mammas gamla gula dockvagn och spelade lite dataspel. Försökte införliva mormors katt i våra lekar men det uppskattade den inte! :-) När vi somnat för natten plockade dom vuxna fram illaluktande ost (borde gå att reklamera!) och vin. Det var ju uppesittarkväll så då ska man ju slå in julklappar och mysa och det gjorde dom.

Tisdag 24/12 - Julafton

Upp

GOD JUL till er alla från oss alla!

ALEX: Idag kommer TOMTEN! Jippi! Idag var det -31° (brrr...) och då startar inte en stockholmsford! När Alvin vaknat och vi klätt oss fina var det dags att åka till morfar och Viveka. Det var hos dom vi skulle fira julafton. Mormor skulle vara hos sin lillasyster Åsa med familj och det var ju tur det för annars vet jag inte hur vi tagit oss in till Norsjö då bilen strejkat! Både mormor och morfar kör varsin Saab och de fungerar i denna kylan... vad ska man dra för slutsats av det? Jo, att de har motorvärmare!

ALVIN: Efter mycket och god mat, saft och kakor så kom Tomten till slut! Äntligen! Och gissa vad tur vi hade, det kom 2 tomtar till oss! Både jag och Alex fick massor med paket så vi hade nog varit jättesnälla i år! Vad kul! [Benny - Filmsnutt?] Vi slet i pappar å tejp och öppnade paket, lekte med leksaker, lekte med paketpapper och tomkartonger och roade oss kungligt! Hoppas tomten kommer i morgon med! Hihi!

Efter denna spännande aftonen är det inte konstigt om humöret börjar svikta och ögonlocken åker igen. Tur att mormor lånat ut bilen till oss. Mamma skjutsade hem mormor när hon firat klart där hon var. Hon tordes inte stanna så länge på kvällen eftersom rädslan för att vattenledningen fryser till i denna bitande vinterkyla tvingade hem henne. När vi firat klart var det varmt och skönt hemma hos mormor och vattnet hade frusit men mormor hade lyckats tina upp det igen.

Onsdag 25/12 - Juldagen

Upp

ALEX: Det var kallt ute även denna dag, -27°! Trist att det ska vara så kallt då kan vi ju inte vara ute och åka snowracer/pulka eller skidor! Men eftersom vi inte saknar fantasi någon av oss så roade vi oss kungligt även inomhus. Mamma befarar ibland att mormor ska tröttna på att ha oss hängande och svingande från takkronorna och all ljudvolym! :-)

På eftermiddagen kom mormors lillasyster Jeanette med familj och hälsade på. Dom är så tokiga och busiga, speciellt farbror Patric. Han är en skojig prick! Liselott, Josefin (kom hem från Thailand i förrgår! Hon klagade över kylan!) och Benitha byggde lite lego med mej och lillebror en stund. Men jag tror faktiskt att jag var duktigast på att bygga!

Det blev en lugn kväll med mera stojande och sedan lugnt TV-tittande innan John Blund hälsade på.

Torsdag 26/12 - Annandag jul

Upp

ALVIN: Hej å hå! Snart är nog sommaren här! Idag var det bara -20°. Det tar sig... snart pulkåkardags! Storebror han bryr sig inte så mycket om kylan när vi är ute och leker. Han bara... leker och gör det han vill medan jag vrålar i högan sky om det blir kallare än -15°. Det räcker tycker jag. Mamma, den tokan, hon gillar när det är smällkallt (typ -30°) och knarrar under skorna. Så jag hoppas verkligen att hon passar på och njuter!

Dagen efter dagen efter dopparedagen var vi alla lite slöa och tog det lugnt. Tja alla utom mormor förstås. Hon for omkring som ett jehu och donade med kakor, mat och strykning. Hon tror att vi kommer att svälta ihjäl medan vi är här. Tvärtom! Vi kommer alla att behöva en fastemånad efter detta.

ALEX: På eftermiddagen kom mormors minsta lillasyster med familj och hälsade på. Och hur kan jag säga detta på lämpligaste sätt... dom är fullkomligt galna! Nej, skämt å sido inte galna kanske men jättebusiga och spjuveraktiga. De busade med mig och lillebror så tillslut var jag tvungna att lugna dem lite genom att visa vilka braiga dataspel jag har. Och hur de går till. [Benny- Filmsnutt eller bild?]

Mormor hade lagat massor med käk så vi åt å åt å åt å åt å ... Tillslut var det nästan hälften kvar. Ja då var det dags för kaffe med dopp och för de som känner mormor så vet de att med dopp menas närmare 20 olika kaksorter! Men trevligt var det, synd bara att vi bor så långt ifrån hela tjocka släkten. Det blir ju så sällan vi har möjlighet att träffas.

Somnade rätt snabbt sedan pyjamasarna kommit på.

Fredag 27/12

Upp

ALVIN: Tjoho! Jippi! Idag var det bara -11° så efter frukost fanns bara ett läge: På med overallerna och ta sikte på pulkabacken! Nu kommer vi! Mamma skottade hela mormors parkering och en bit av nerfartsvägen innan åkningen satte igång. Åh, vad kul det var! Som vi hade längtat. Mamma åkte stjärtlapp och storebror sin snowracer. Själv tordes jag inte åka något av dem. De går lite för fort för min smak. Vi ska köpa en pulka till mig och det hoppas jag att vi gör snart. Istället försökte jag hjälpa mamma med snöskottningen. Efter en stund premiär åkte Alex sina nya längdskidor. Han var jätteduktig och ramlade inte så ofta.

ALEX: Dagens höjdpunkt var när pappa skulle visa hur man körde snowracer! Han satte sig på racern och drog iväg. I början gick det rätt bra men sedan blev det allt tydligare för oss som tittade på att det är inte bra att han knäna uppe vid hakan. Pappa har ju så långa ben att han fick dem under hakan och det gjorde att han inte kom åt bromsen. Inte var det någon fördel för styrningen att han stoppat händerna under knäna för att hålla i ratten... Pang, bom, krasch i snödrivan! Igen, igen hjälpte inte att vi ropade! ;-) [Benny- Filmsnutt eller bild?]

Efter en tur till centrum och på kvällen ett besök hos morfar så somnade vi trötta och söta när vi kom hem till mormor. Ännu en busig dag var till ända.

Lördag 28/12

Upp

ALEX: Blidan (-9,8°) håller i sig. På förmiddagen tittade mammas morbror Peder med familj förbi. Dom var ute och testade skoterföret. Vilket var hyfsat så länge man häll sig nära stranden eller på skoterleden. Ute på sjön var det mycket ovanvatten och svårkört.

Efter lunchen fick mamma och pappa fnatt igen. De började packa som små skogstroll. Fast inte lika hysteriskt som när vi skulle åka upp hit. Det visade sig att vi skulle åka och hälsa på farmor och farfar i Luleå! Vad kul! Enda nackdelen med att åka idag var att mamma missade den årliga volleybollturneringen, Nattsmashen. Hon hade gärna återupplivat gamla minnen och träffat alla gamla kompisar. Men, men... man kan ju inte hinna med allt heller utan får plioritivera eller vad det kallas. 

ALVIN: Jag och storebror har resan hit opp i färskt minne och började knorra så smått när vi tyckte att vi borde varit framme. Inte bättrade det på humöret att vi längtade efter farmor och farfar heller. Men till slut kom vi fram trots oplogade vägar. Jag ska inte berätta vad pappa tyckte om väglaget och vägverket då men ni kan säkert förstå att hans uttryck innehöll många dödskallar, korslagda ben och blixtar!

Väl framme blev det kramkalas och god mat. Och förstås Tom&Jerry-tittande på TV. Farfar, han har fattat det där med underhållning! Snälla som de är så fick vi eget rum och egna sängar allihopa. Somnade som en stock. Pappa han knappt läsa sagan klart.

Söndag 29/12

Upp

ALEX: En lugn dag i Bensbyn. Tittade på TV givetvis. Farmor och farfar har skaffat kabel-TV vilket betyder att det finns Barnkanalen och Nickelodeon! Tecknad film hela dan, jippiiii! 

Efter lunchen tog vi en tur med bilen. Pappa ville se om det hade blivit några förändringar runt omkring i hans hemtrakter. Dessutom behövde vi köpa blöjor till jag och lillebror. Vi hittade en öppen affär och inte vilken affär som helst utan Barnens Hus! 

ALVIN: Lugn kväll med god och mycket mat (de tror också att vi håller på att svälta ihjäl!), frukt och givetvis Tom&Jerry. Mamma och pappa försöker propsa på att vi ska få frisk luft varje dag så länge vädret och kylan tillåter. Så efter maten tog vi en promenad genom byn till skolan och det dagis som finns där. Jag och Alex åkte snowracer/pulka flera gånger. Och provade även på Pappa och farfar höll mycket till i källaren nere med datorn. Men det var nog bra det för farmor kan också vara rätt busig och ska man då hålla koll på flera busingar blir det lätt tröttsamt.

Måndag 30/12

Upp

Kalla dagar här uppe i norr! Åkte dock ut en vända med bilen. Mamma tycker alltid att det är så kul att shoppa på vissa butiker i den här stan men idag var det ingen som kände för att ge sig in till city utan istället fick jag och lillebror vår önskan uppfylld. Vi åkte till en leksaksaffär - Barnens hus!!! Jippiii! 

ALEX: Här bytte pappa batteri-tåget som jag fått i present av morfar. Som ni kanske vet gick ju det sönder. Pappa fick då veta av tanten i butiken att många leksaker pajar av Duracell batterier. Antagligen får de för mycket ström och slits ut...? Nåja, denna gång stoppade vi i några andra batterier men tåget höll bara i 5 (!) minuter så både jag och mamma lutar åt att det är fel på BRIO tågen. Trist! Lillebror fick en plopp-tavla, ni vet en hålbräda med en massa lösa ploppar som man får stoppa ner i hålen på brädan. Alvin gillar detta. Sedan visade det sig att han också gillar att kasta plopparna åt olika håll, speciellt när mamma blir arg.

ALVIN: Jag följde rätt snällt med mamma en stund medan pappa fick vänta på att få byta tåget. Tröttnade efter en stund att åka kundvagn, ville hellre gå själv och då menar jag egentligen springa! Hade sett att storebror hittat ett jätte stort parkeringshus som butikspersonalen byggt ihop av flera mindre p-hus. Man ställde sig på en pall och sträääääääckte sig upp och släppte bilen från längst upp. Då for bilen ner till p-hus våningen under och körde vidare till våningen där under och ... så höll bilen på till den passerat 7 våningar och kom fram längst ner och körde rakt ut på golvet. Hejdlöst kul, mamma och pappa höll inte på att få med oss hem igen. Som tur var träffade de en arbetskamrat från Stockholm här. Hugo heter han och tillsammans med flickvännen hälsade de på hans syrra som bor i Luleå.

ALEX: Väl hemkomna till farmor och farfar igen var det till att testa nya tåget. Det höll i typ 3 minuter!!! Vad gör BRIO för skitgrejer egentligen?! De var så snorkiga på butiken så mamma och pappa bestämde sig för att byta tåget i Barnens Hus i Skellefteå eller när vi kommer tillbaka hem till Stockholm. Vi får se hur det blir. I övrigt blev det en lugn kväll med massa god mat... ja, ni vet farmor och farfar... Inte var vi då hungriga inte! Mätta och belåtna hela tiden. Efter en "pulkapromenad" till lekplatsen och lite racer- och rutschkanaåk somnade vi tillslut nöjda med dagen.

Tisdag 31/12 - Nyårsafton

Upp

ALEX: Idag for vi runt lite på stan och tog en tur till lekplatsen men annars var vi inne och stojade. På aftonen kom farfars lillebror Leif med fru Eva. De skulle fira nyårsafton med oss. Jättekul! Den där Leif visade sig vara en riktig trollerifarbror och Eva hon var busig och duktig på att leka. Kanske beroende på att hon jobbar som dagisfröken.

Efter en massa god mat som farmor lagat till fick vi kakor, godis och popkorn! Så här borde alla dagar vara! Men jag skulle väl få magknip då... Runt 22-tiden fick dom vuxna för sig något om fyrverkerier. Vi hade, i fönstret en god stund, sett grannarna runt omkring skjuta av sina raketer så då tyckte vi det var dags för oss att smälla våra. Både jag och lillebror tyckte att det var superspännande. Vi klädde på oss och drog ut. Mamma och lillebror stannade inne och tittade i fönstret. Vi hade en jättestor raket. Den var nästan lika stor som Alvin! Eller i alla fall som halva han.

Veken tändes och snart började det smälla och fyrverkeria. Men efter första smällen så tippade raketen och började skjuta kulor efter bilarna som passerade på gatan. Och en färgkula for in i järnbron så det small! Men spännande var det! Wow! Skulle kunna skjuta mycket mera! Nu var klockan närmare 22.30 så nu blev jag och lillebror skickade till sängs och det hade vi inget emot. Dagen hade varit full av äventyr. [Benny- Filmsnutt eller bild?]

ALVIN: Mera TV-tittande och bl.a. se Jan Malmsjö "ringa in" nya året. Nyårsönskningar och skumpa. Senare på kvällen mumsade dom som var vakna i sig jättegod smörgåstårta och hade en massa att babbla om så de kom inte i säng förrän vid 3-tiden. Då sov både jag och storebror jättegott.