<% @language="vbscript" %> Alex dagbok

December 2003
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Måndag 1/12 - Torsdag 4/12

Upp

Måndag 1/12.

Alex: När vi vaknade på morgonen hade mamma och pappa minsann varit flitiga. De hade fixat upp en massa julsaker och mera kon det upp när vi kommit hem från dagis. Men mamma sprang mest omkring och muttrade nå't om snö. Fattar inte varför. Det finns ju ingen!

2/12 - 18.36
Roligast av allt var att mamma hade satt upp två julkalendrar år mej och lillebror. Vi kommer att få turas om att öppna kalendrarna ända fram till julafton så tomten kommer.

Onsdag 3/12:

3/12 - 17.40
Alvin: Efter dagis kom morfar och hälsade på. Oj vad glada vi blev. Det är alltid kul när morfar kommer. Han är ganska busig och brukar jaga mej och storebror.
Fast mamma skulle stajla och bjöd på någon äcklig fisksoppa som var knallgul! Fast morfar tyckte om den å åt tre portioner. Hmmmm.....

3/12 - 19.08
Alex: Morfar hjälpte mej att prata i telefon med tant Loveka, och pappa har rätt. Kvinnor bara pratar och pratar. Till slut gick jag bara därifrån. 

Torsdag 4/12:

På morgonen var morfar kvar. Men efter lite frukost så for vi alla åt varsitt håll. Morfar, mamma och pappa skulle jobba och jag och lillebror skulle till dagis.

I morgon är vi lediga.... Undrar vad pappa hittat på för skoj?


Fredag 5/12


Upp

5/12 - 10.10
Alex: Direkt efter frukost (och lite bus så klart) tog vi på oss kläderna och drog i väg. Pappa hade kommit på att vi skulle ut på en liten tur till Vällingby för att handla julklappar till mamma. Fast pappa hade så klart glömt sitt digitala fickminne på jobbet så vi var tvungna att fara dit först för att hämta det.

5/12 - 10.28
Åka buss är jättekul. Speciellt när man får sitta längst bak, för då ser man så himla bra ut. Sen vränger och kränger det mest därbak när bussen svänger.

5/12 - 10.51
Mamma blev allt lite förvånad när vi dök upp på jobbet. Men hon blev jätteglad och bjöd på pepparkakor. Hon blev i alla fall mindre förvånad att pappa glömt nå't!
Fast pappa hade inte alls glömt minnet på jobbet. Det var hemma. Han hade bara inte letat tillräckligt noga. Vicken slarver!

5/12 - 11.04
Alvin: Nu skulle vi äntligen få åka tåg. Wow!
Fast det blev ingen lång resa. Bara en station. Taskigt av pappa att inte ens ta ett litet ärevarv!

Alex: När vi till slut kom hem igen så var det lunchtid och sen somnade lillebror.

5/12 - 15.03
 Jag busade lite med pappa och sedan började jag göra pärlarmband. Det var jättekul ända tills det att lillebror vaknade och skulle "hjälpa till". Vi gillar att "pärla" båda två.

5/12 - 16.55
Nästan samtidigt med att mamma kom hem så ringde det på dörren. Det var en farbror som kom med en jätteblomma som skulle till pappa.
Pappa blev jätteglad, fast det är ju inte hans födelsedag förrän på söndag!

Lördag 6/12


Upp

6/12 - 10.12 / 10.30
Alex: Äntligen snöade det. Det kom jättemycket snö så jag och lillebror och mamma gick ut och busade i snön medan pappa låg och snarkade inne.
Gissa om det var kul att leka i snön! Alvin gav sin snöboll en åktur!
6/12 - 10.31
Mamma hjälpte oss att bygga en snögubbe. Det var jättekul, och den blev jättefin. Fast efter det att jag satt dit ögonen började den se lite grym ut.

6/12 - 16.41
Alvin: På eftermiddagen var vi inne och målade. Det är jättekul att måla. Vi målar ganska ofta på dagis och tar med oss teckningarna hem. Jag tror att vi har flera lådor med teckningar nånstans.

6/12 - 17.44
Medan pappa lagade mat så gick vi ut och busade på gården igen. Man måste passa på att busa medan snön finns kvar säger mamma.

6/12 - 17.48
Alex: Mitt vad det var så började det spraka och gnistra från våran snögubbe. Mamma hade satt ett par tomtebloss på hans huvud och fjuttat på. Det gnistrade jättefint.

Söndag 7/12


Upp

7/12 - 18.00
Alex: Idag var det äntligen pappas födelsedag och det var dags för kalas. Det var inte lika stort kalas som mitt och Alvins brukar vara. Pappa var i alla fall glad, fastän varken jag eller lillebror varken kan räkna eller förstå hur många år han sa att han fyllde... många var det i alla fall!

7/12 - 18.01
Michael, faster Nina och farbror Johan kom och hälsade på. Vi skulle bjuda dem på middag idag. Innan det var dags för mat hann vi givetvis busa runt en del. Fast Michael var nog lite blyg tror jag. Lillebror kan vara lite busig ibland.

7/12 - 18.25
Maten var jättegod sa de vuxna. Vi andra hade ingen aning om hur deras mat smakade. Det var i alla fall nåt indiskt. Pappa hade lagat till speciell mat till oss så att det inte skulle smaka så starkt, för då är inget gott.

7/12 - 19.42
Alex: Till slut kunde farbror Johan inte hålla sig längre utan undrade om vi inte kunde ta fram min och pappas bilbana. Det är ju en jättemegahäftig grej av märket Scalextric som vi fått av farfar.
Jag vet i alla fall vad Michael kommer att få i julklapp i år!!! :-)

Jag önskar mej i alla fall flera delar till banan av tomten... Om ni vill veta vad jag vill bygga kan ni KLICKA HÄR.

Måndag 8/12 - Torsdag 11/12

Upp


8/12 - 10.18 / 10.37
Alvin: Jag var hemma hela veckan medan storebror var på dagis. Jag hade en jobbig torr och skarp hosta. Ingen feber men lite snorig. Lät som värsta tuffingen när jag pratade! :-) Mamma och pappa turades om att vara hemma på dagarna med mig, utom på onsdag då gosade jag med mamma hela dagen.

Men det är inte fy skam att vara hemma med mamma och pappa. Vi har ju massor av kul grejer hemma.

Alex: Inget spännande på hela veckan utom den dagliga julkalenderöppningen.

Vi har en så häftig julkalender, en kuliss och vi får nya figurer till den varje dag. Dessutom har vi en fin paketkalender som mormor broderat. Innehållet i paketen varierar från dag till dag. Roligast är det givetvis när det vankas godis!


Fredag 12/12


Upp

12/12 - 10.27
Alvin: Ingen sovmorgon idag inte. Jag och pappa gick till mamma och pappas jobb och kollade in en massa tjejer i nattlinnen. Pappa kallade det för lucia. Oj vad fint de sjöng.

12/12 - 10.23
Fast skall jag vara riktigt ärlig så var fikat bäst av allt. De hade jättesmarriga pepparkakor och lussekatter. Russin fanns också i några skålar, gissa vad jag mumsade på! Sen kunde man ju springa omkring och busa åsså!

Fast det är jobbigt att festa när man har varit sjuk i en hel vecka. Därför svimmade jag av i bilen på vägen hem och vaknade nästan inte förrän det var dags att fara till dagis och kolla in den stora lucia-showen.

12/12 - 15.22
Alex: Jag tror att alla mammor och pappor i hela världen hade kommit för att kolla in vår lucia-show. Tyvärr filmade pappa när vi sjöng och spexade så det tar nog ett tag innan han lyckas klippa ut några bilder från filmen.

12/12 - 15.28
Efter att vi uppträtt så fick våra fröknar och farbrorfröknar presenter av mammorna och papporna för att de är så himla bra. På bilden får farbror Kalle en flaska vin och han blev jätteglad.

12/12 - 15.44
Luciafirandet avslutades med ett jättekalas där vi fick kakor, bullar och saft. Jag och lillebror var i toppform och busade jättemycket.

12/12 - 19.55
Efter hemfärd, mat, kalenderöppnande och lite tecknad film fick jag och lillebror tomtebloss som vi tände på balkongen. Det är jättekul med tomtebloss. Fast lite pirrigt är det allt.


Lördag 13/12


Upp

Alex: Idag var det lucia på riktigt sa mamma och pappa. Fast det var ju i går. Men det är ju i dag. Vad de vuxna är virriga!

13/12 - 09.29 / 09.27
Alvin: På förmiddagen var det innepyssel. Jag och storebror målade tavlor med vattenfärger. Det är jättekul. Fast det blir lite slabbigt efter ett tag. Både jag och brorsan önskar oss lika fina färger som de har på dagis. Den färgen är i en flaska så att man slipper slabba med vatten. Sen blir inte pappret så blött heller.

13/12 - 15.31
Alex: På eftermiddagen kom mamma på att vi skulle in till stan för att kolla in julstämningen. Givetvis hamnade vi på Nordiska Kompaniet på Hamngatan. Där finns det massor av grejer må ni tro.

13/12 - 14.24 / 14.26 / 14.28 / 14.29
NK har varje år en ganska häftig julskyltning. I år var det massvis med tomtar och troll för hela slanten. Men det var så himla många människor där för att kolla att man knapp såg nå't. Tur att pappa är lång och har en kamera.
13/12 - 15.00
Inne i NK:s hall finns en jättestor julgran. Den är nästan 4 våningar hög. Det är nog den största gran jag någonsin sett. Vi kollade in den från 3:e våningen. Visst är den mäktig!
Fast det var lite kusligt att kika ned från sån där hög höjd. Det killade lite i magen.
13/12 - 15.07
Alvin: När vi kollade in granen så såg jag TOMTEN där nere. Men det var en jättelång kö för att få prata med honom. Jag och brorsan litar på att mamma och pappa har skrivit ett brev till honom med en lista över alla saker vi önskar oss. Eftersom vi är så snälla så kommer vi nog att få allt vi önskar oss. Tror jag. Kanske.

Men det är jobbigt att gå i affärer. Vi var ganska körda när vi kom hem till slut.


Söndag 14/12


Upp

14/12 - 10.11
Alvin: Jag var lite danssugen så jag tog en svängom med storebror. Mamma och pappa tyckte att det såg jättekul ut. Men hur attans skall man annars lära sig att dansa?

14/12 - 10.35
Alex: Äntligen blev det lugn och ro framför datorn när pappa kom på att vi båda kunde köra Anki & Pytte på var sin dator. Nu slipper vi bråka om vem som skall trycka på knapparna!

På eftermiddagen var det äntligen dags för...


Elliots Födelsedagskalas
Elliot fick en jättecool piltavla av mej. Den kan man använda inne för pilarna är inte vassa. Alla väntade vi på att Elliot skulle blåsa ut ljusen på tårtan... ...så att vi kunde hugga in på allt det goda fikat! Givetvis fanns det en fiskadamm åxå. Jag fick inte bara godis utan även en jättefin ballong som tyvärr sprack. Men jag hade som sagt tillräckligt med godis för att trösta mej!

Tisdag 16/12


Upp

16/12 - 15.48
Alex: Sophia och Benjamin kom över med en sen födelsedagspresent till mej. Han var ju sjuk när jag hade mitt kalas.
Jag fick en jättefin bok, där hjälten heter Alex Norlin, precis som jag. Oj vad fin den var. Sen var mina polare Benjamin och lillebror med i boken åxå. Och Spindelmannen med!

Torsdag 18/12


Upp

Alex: I dag var det resdag. Vi skulle åka bil hela dagen. Puh! Efter en himla massa packande kom vi iväg i skaplig tid efter lunch. Nå’n gång strax före ett i alla fall.

Jag och lillebror sov större delen av vägen upp till Sundsvall där vi stannade för att lasta in lite mat och busa runt lite. Sen kämpade mamma med att hålla oss vakna resten av vägen så att vi skulle kunna sova när vi kom fram.

18/12 - 23.25
Vädret och vägarna var bra och det var nästan ingen trafik alls. Sen var det ganska varmt åxå. Därför kom vi fram till mormor redan klockan elva på kvällen. Gissa om mormor blev glad!
Sen var mamma lite mindre glad när hon skulle försöka få oss att sova... vi var inte så samarbetsvilliga.

Fredag 19/12


Upp

Alex: Alla var nog lite slaka efter resan igår och ville sova länge. Men när vi kom oss upp ur sängen så var vi givetvis tvungna att gå ut och testa snön. Det fanns ju massor här hos mormor. När vi inte är ute och busar så leker vi med mormors katter, datorn eller kollar på TV. Mormor har en massa barnkanaler.

19/12 - 11.45
Alvin: Mormor har en jättefin backe från vägen till sitt hus. Där kan man åka både pulka och kälke.

Alex: Kolla in hur jag svischar förbi mamma och Alvin!

Den enda utflykten idag var när vi for in till Norsjö för att handla.


Lördag 20/12


Upp

Alex: Nu kom kylan. Det var kring 20 grader kallt hela dagen. Burrr....

20/12 - 17.54
Dagens höjdpunkt var när vi skulle fara till Källan i Åmliden och fira gammelmorfars 80-års dag. Källan är ett kurhotell och ett spa som ligger högst uppe på ett berg i Åmliden. Kolla in http://www.kallan-hotell.se/ om ni vill veta mera.

20/12 - 18.39
Alvin: Det var jättemånga personer och grattade gammelmorfar. Men roligast av allt var att bustjejerna Jennifer och Gabriell var där. Oj vad jag och brorsan busade med dem när vi ätit klart.

20/12 - 20.08
Gammelmorfar verkade att trivas som gäddan i vassen tillsammans med Dagny. Jag tror att han kommer att komma ihåg den här kvällen länge.

20/12 - 22.24
Alex: Vi kom hem sent. Men tror ni att jag och lillebror var trötta? Givetvis inte. Mamma och pappa fick kämpa med att få oss i säng även idag.

Söndag 21/12


Upp

21/12 - 11.12 / 11.18
Alex: Idag frågade jag mormor om vi inte kunde ta in granen och klä den. Det tyckte hon var OK, så jag och lillebror skred till verket. Det är Jättekul att klä granen, fast lillebror tycker att det blir finast om allt pynt hamnar på ett å samma ställe.

21/12 - 11.43
Till slut blev i alla fall granen klar. Visst blev den fin. Trots att mamma och pappa envisades med att flytta om lite grejer som jag och lillebror hängt upp.

Nu har det blivit ännu kallare. 30 grader kallt. Brrrrr….

21/12 - 14.10
Men det hindrar inte mej att ge mej ut på en liten skidtur. Fast det gick inge bra. För mina skidor var jättevarma så all snö bara fastnade under dem. Fast å andra sidan var det inte halt!

Alvin: Efter maten började mamma koka knäck. Det höll hon på med ända fram till dess att vi gick i säng med pappa.


Måndag 22/12


Upp

22/12 - 13.08 / 14.24
Alex: Idag var vi i storstan Skellefteå hela dagen. Oj vad jobbigt det var. Men mamma och pappa är allt bra snälla. Trots att jag och lillebror var jättebusiga så fick vi provköra en helikopter!
Oj vad trötta vi var när vi kom hem till mormor igen.

Tisdag 23/12


Upp

23/12 - 12.45
Alex: Idag var det massor av julförberedelser. Vi skulle göra skinka, paket, senap, rödbetssallad och allt annat som man skall ha på julafton. Men trots det hann vi i alla fall ut och busa lite i snön.

23/12 - 14.40
På eftermiddagen var vi och firade mammas moster Åsa. Hon fyller lika många år som pappa. En kvinna i sina bästa år säger pappa helt opartiskt. Åsa hade en massa smarrigt fika må ni tro... som alltid.
Lovekas dotter Åsa som bor i Malå fyller också år idag. Grattis! Hon blir lika ung som mamma.

Onsdag 24/12 - JULAFTON


Upp

Alex: Äntligen är det jul, och äntligen har det blivit varmare. Från att ha varit ca 30 grader kallt var det nu bara 6 grader. Fats å andra sidan blåste det nästan storm. Jag tror att tomten måste flyga försiktigt i alla fall.

24/12 - 09.23
Under natten hade några tomtenissar varit uppe och lagt några små presenter i våra strumpor, så det blev julklappsöppning direkt på morgonen. Vi fick laser-svärd, bilar, ett lus-spel och godis. Undrar vad som finns i de stora paketen under granen?

24/12 - 10.47 / 11.29
Vi busade med lasersvärden och spelade lus-spelet medan vi väntade på att tomten skulle komma. Jag tror att mamma och pappa var ganska glada när vi använde svärden till längdhopp i stället för att fäktas med dem.

Alvin: Aldrig kom den där tomten. Vi väntade och väntade och åt julmiddag och väntade. Men sen knackade det på dörren. Kan det vara....

24/12 - 17.23
...japp, det var tomten som kom. Och fast han såg lite läbbig ut så var han faktiskt jättesnäll. Eller vad kan man säga om en kille som kommer och ger en en massa saker?

24/12 - 18:00
Jag och storebror måste ha varit jättesnälla, för vi fick massor av paket. Många mer än mamma och pappa i alla fall. Ha ha ha. De skulle ha varit snällare de åsåå!

Resten av kvällen var det fullt ös med alla nya leksaker tills det att vi svimmade i säng. Zzzzzz....


Torsdag 25/12 - JULDAGEN


Upp

25/12 - 12.03
Alvin: Oj vad bus vi hade med alla nya leksaker! Speciellt den här konstiga bollmojängkulbanan som storebror fått. Den var helkul.

25/12 - 12.29
Alex: Det är inte så ljust på dagarna. Pappa tog den här bilden mitt på dagen när solen står som högst. Det är tur att man har ätit massor med morötter!

25/12 - 15.59
På eftermiddagen skulle vi fara till Morfar för att äta middag. Jag och lillebror tog på oss våra nya fina tröjor och mössor som mormor gjort åt oss. Mössorna är orange på insidan så att man kan vända dem ut och in när man skall jaga älg!

Hos morfar var det jättekul. Först fick vi en massa mat.

25/12 - 17.41
Sen visade det sig att tomten hade lämnat några paket till oss hos morfar. Tomten visste ju inte var vi skulle vara på julafton inte. Kan ni gissa vad som var i de här paketen?

25/12 - 19.30
Sen for morfar, jag och pappa och hämtade morfars skoter hos gammelmorfar. Oj vilken fin skoter. Morfar har lovat att jag skall få fara på en provtur.

När vi kom tillbaka med skotern till morfar fick jag och lillebror en  massa fler presenter som tomten hade glömt hos dem.

Kom tillbaka till mormor och sängen seeeent, seeeent!


Fredag 26/12 - ANNANDAG JUL


Upp

26/12 - 12.53
Alex: Idag blåste pappa upp en stora uppblåsbara ”skotern” som vi fått av tomten. Den såg fin ut, men det var inget vidare drag i den.

26/12 - 13.16
Därför körde vi mest med Snow-racern och pulkan. Lillebror börjar få snits på stjärtlappen, men jag åker fortfarande fortast!

26/12 - 13.20
Efter lunch kom Emilia och Gabriel och hälsade på. Lillebror sov, men jag hade det kul med Emilia.

26/12 - 20.55
Pappa gick och lade sig efter middagen! Men inte vi inte. Vi fortsatte att busa ända tills det var dags att bada. Tja, det är ju ganska busigt åxå. Lite trångt i mormors balja... "Finns hjärterum finns det stjärterum"!


Lördag 27/12


Upp

27/12 - 10.46
Alex: Idag kom morfar och hämtade mej med skotern. Vi skulle fara hem till honom och Loveka och ha det kul hela dagen. Där fick jag en verktygslåda i trä som jag jobbade med hela dagen. Oj, vad jag sågade å spikade!

27/12 - 10.46
Men jag tror att mamma var lite orolig för mej när vi for iväg för snön den yrde, sikten var nästan noll och solen lyste med sin frånvaro.

27/12 - 15.50
Alvin: Medan storebror var borta kom Sandra, Andreas, Victor, Åsa och Jessica och åt julmiddag hos mormor. Vi slapp i alla fall vara ute och frysa på någon skoter vi. Men Alex kom hem strax innan krubbet.


Söndag 28/12


Upp

28/12 - 12.33
Alex: Idag var vi ute en del och busade. Det är fortfarande ganska kallt så man blir lite rosig om kinderna. Men det gör inget.

28/12 - 16.51
Alvin: Man kan ha roligt inne åsså. Jag tycker om att busa och brottas med storebror. Men sen gjorde pappa ett stort misstag...

28/12 - 19.39
...han var på macken och där köpte han ett Tarzan data-spel till Alex. Sen var storebror upptagen med det. Jag måste hålla med om att spelet ser kul ut, men jämfört med att brottas?


Måndag 29/12


Upp

29/12 - 20.24
Alex: Idag for vi till farmor och farfar. Resan gick bra, men det tog ganska lång tid att packa så vi kom inte fram förrän halv fem. Farmor och farfar var jätteglada att vi kom.

29/12 - 18.24
Tomten hade lämnat en massa paket åt oss här åxå! Vilken kille! Fast jag tror att pappa blev mest glad av alla på hela julen när vi öppnade vår present. Det var en massa nya bandelar och nya bilar till vår bilbana!

Pappa hade givetvis tagit med vår gamla bilbana och byggde nu raskt ihop den med de nya bitarna och wow vilken bana det blev.

Totalt är det mer än 10 meter bilbana i skala 1:32 och det är inte illa. Mamma fattar ingenting. Men en fråga kan ju vara hur vi skall få in banan i vår lägenhet när vi kommer hem.


Tisdag 30/12


Upp

Alvin: Idag for Alex med farmor och farfar och handlade. Bortsett från att han sprang och gömde sig på affären sa farmor och farfar att han varit snäll. Jag undrar jag...

30/12 - 17.07 / 17.09
Efter maten var vi ut på byn och åkte pulka och kastade snö. Det var jättekul. Fast det blev lite kallt. Tyvärr finns det ingen lika bra backe här som den mormor har. Fast det är kul i alla fall. Mindre backar är inte så himla jobbiga att gå uppför.

30/12 - 20:52
Alex: Sen var det inneaktiviteter för hela slanten. Jag spelade mitt Tarzan spel och körde lite med bilbanan när pappa och farfar kunde slita sig från den! Jag designade t o m en egen bana som var jättecool.


Onsdag 31/12 - NYÅRSAFTON


Upp

Alex: Pappa och farfar var in till stan och handlade lite saker som saknades inför kvällen.

31/12 - 14.11
Sen var vi alla (familjen) till backen bakom skolan för att åka pulka, men det var mycket snö och en direkt livsfarlig backe.
Från backen kunde man se hela vägen till farfarsfars hus.

 31/12 - 17.35 / 22.21
När vi kom tillbaka till farmor och farfar hade farfars bror Leif och hans fru Eva kommit och hälsat på. Båda var jättebusiga fast på olika sätt. Eva busade jättegärna med oss och Leif busade helst av allt med den stora smällaren vi skulle smälla senare på kvällen.

31/12 - 19.49 / 19.49
Efter maten for vi till ishockeyplanen för att åka lite skridskor. Det är jättekul att åka skridskor, fast det var ju bara andra gången jag testade. Denna gång var skrillerna slipade!
Alvin: Skridskor? Det var ju nog halt att ha stövlarna på sig! Men oj vad vi spelade!
31/12 - 22.38
Alex: Till slut var det i alla fall dags att smälla av den stora bomben. Gissa om den small!
Lillebror blev nog lite rädd till att börja med, det blev nästan jag åxå. Men oj vad det blixtrade. Den skulle bara ha fått hålla på lite längre.

Sen var det marsch i säng. Oj vad vi somnade fort. Och drömde om fyrverkerier... Gott Nytt År!